©2018 Учебные документы
Рады что Вы стали частью нашего образовательного сообщества.

Барлық тақырыптар бойынша тесттік сұрақтар - Оқу әдістемелік құрал Қарағанды, 2009 Әож 616. 08 Кбж 51. 1 (2) я7 б 42


Барлық тақырыптар бойынша тесттік сұрақтар

1.Медициналық этиканың негізгі мәселелері неше бөлімнен тұрады?

а.4

б.2


в.3

г.6


д.5
2.Пациент деген кім?

а. Мейірбикенің көмегіне зәуір жан.

б.Кіші мейіркеш

в.санитарка

г.дәрігер

д. лаборант.


3.Деонтология термині кімнің атымен байланысты?

а.Бентама

б.Авецена

в.Аристотель

г.Кротков.

д.Геппократ


4.Медицина қызыметкерлерінің тәртіптік принципі?

а.этика


б.деонтология

в.госпитализм

г.этика

д.эгогения


5.ЕГО дегеніміз не?

а.сырқат


б.ішкі мәдениет

в.философия

г.мәдениет

д..қарым қатынас.


6.Аурухана ішіндегі инфекция деген не?

а.ауруханада болатын ауру түрі

б.аурухана мекемесі ішіндегі қызыметкерлерді зақымдайтын; әрбір клиникалық байқалатын жұқпалы аурулар.

в.ауруханадан тыс болатын жұқпалы аурулар

г.тек науқас палатасында пайда болған аурулар

д.белгілі бір уақытта, ауруханадан болатын аурулар.


7.Аурухана ішіндегі инфекцияларға дүние жүзінің денсаулық сақтау ұйымының Еуропа бюросы нақты анықтама берген жыл?

а.1968ж.


б.1971ж.

в.1970ж.


г.1956ж

д.1979ж.
8..Аурухана ішіндегі инфекцияларда ен көп кездесетіні?

а.қарым-қатынас инфекциясы

б.ауыз қуысындағы инфекциялары

в.тері инфекциялары.

г.шаш арқылы жұғатын инфекциялар

д.ағзалық инфекция.
9Аурухана ішіндегі инфекция қоздырғыштарына нелер жатады?

а).әр түрлі жәндіктер

б).бактериялар, вирустар, саңылауқұлақтар, қарапайымдар

в).әр түрлі күнделікті қажетті заттар

д).аурухана қызыметкерлері.
10.Асхана ыдыстарын қандай ерітіндімен жуады?

а. сода ерітіндісі

б.деохлор

в.хлор


г.натрий ерітіндісі

д.күкірт қышқылы


11.Адамлар қоршаған ортада жұқпалы аурулардың қоздырғыштарынан жою қалай

аталады?


а.дератизация

б.дезинсекция

в.дезинфекция

г.залалсыздандыру.

д.барлығын жою
12.Әр ауру өз бөлімінде гигиеналық душ қанша рет қабылдайды?

а.5-10 күнде 1рет

б.7-9 күнде 2 рет

в.7-10 күнде 1 рет.

г.7-10 күнден 2 рет.

д.3 күнде 1 рет


13.Медициналық құралдағы микроорганизмдерді жою қалай аталады?

а.асептика

б.антисептика

в.дезинфекция

г.стерилизация.

д.дезинсекция


14.Палатаның ауасы күніне неше рет тазартылу керек?

а.1 рет


б.3рет

в.5 рет


г. 4 рет.

д.2 рет
15.Қайнату жолы дезинфекцияның қандай тәсіліне жатады?

а.химиялық

б.механикалық

в.радиациялық

г.физикалық

д.биологиялық
16.Залалсыздандыру тәртібіндегі ұстау тәртібі?

а.60;+5


б..80;-+3

в.70;+2


г.90; -8

д.120; 10.


17Химиялық залалсыздандыруға не жатады?

а.ленталар

б.түртік

в.агрегатты заттар

г.түс өзгертетін заттар

д.барлығы дұрыс.


18.биологиялық заласыздандыруға қолданатын заттар?

а.индикатор

б.қағазды пакеттер

в.пластикті флакон, шыны капсула

г.барлығы дұрыс

д.дұрыс жауабы жоқ.

19.Залалсыздандыру сапасын тексеру әдісі нешеге бөлінеді?

а. 4;


б.3;

в,2;


г.6;

д.8;
20.Залалсыздандыру алдындағы тазалу кезңі неше топқа бөлінеді.

а.5

б.10


в.9

г7

д..8


21..Медициналық этиканың негізгі мәселелері неше бөлімнен тұрады?

а).4


б).2

в).3


г).6

д).5
22.Аурухана ішіндегі инфекцияның жұғу жолдары:

а. тікелей

б.қарым-қатынас

в.жасанды

г.фекальды-оральды

д.ауа арқылы
23..Деонтология термині кімнің атымен байланысты?

а.Бентама

б.Авецена

в.Аристотель

г.Кротков.

е.Геппократ


24..Медицина қызыметкерлерінің тәртіптік принципі?

а.этика


б.деонтология

в.госпитализм

г.этика

д..эгогения

25.Қабылдау бөлімшесі неден тұрады?

а.алдын ала тексеру кабинетінен

б.санитарлық өткізу бөлімшесінен

в.жұқпалы ауруы бар жоғын анықтайтын оқшаулағыш бөлмеден

г.Сырқат диагнозы анықталғанша болатын диагностикалық палатадан тұрады

д.барлығы дұрыс

26.Дезинфекция дегеніміз не?

а.ауруларды зерттейтін ғылым

б.Денсаулықты қалпына келтіру

в.науқастардың өмір баяны

г.қоршаған ортаға қауіп келтіру

д.зарарсыздандыру туралы түсінік


27.Дезинфекцияның аралас түрі дегеніміз не?

а.физикалық, химиялық қосылыстарды араластыру

б.бірнеше тәсілдерден үйлестіру

в.залалсыздандыру, зарарсыздандыру

г.хлор ертіндісін қосу арқылы

д.деконтаминацияның бірнеше тазарту және құрғату


28.Дезинфекция түрлері?

а.алдын алу

б.ошақты

в.барлығы дұрыс

г.күнделікті

д.ақыры
29.Алдын алу дезинфекциясы дегеніміз не?

а.инфекция ошағы болғанда

б.үйде немесе емдеу –профилактикалық мекемеде.

в.инфекция ошағы болмағанда

г.науқасты басқа орынға ауыстырғанда немесе өлгенде

д.науқасты госпитальдағанда
30.Дезинфекциялық ерітіндіні дайындау кезінде белгілеу керек:

а.ерітіндінің атауын

б.оның концентрациясын

в.дайындаған күнін

г.сақталу мерзімін

д.барлығы дұрыс

31..Мекемелерді дымқыл тазалау тәулігіне неше рет:

а.4 рет


б.3 рет

в.1 рет


г.2 рет
32.Қоздырғыштарға жатады:

а.вирустар

б.жорғалаушылар отряды

в.адам


г.ауру

д.жануар
33.Палаталарды желдету күніне неше рет:

а.4 рет

б.3 рет


в.2рет

г.1 рет


д.6 рет

34.0,06 % деохлор ерітіндісін қалай дайындаймыз:

а.4 таб 10 л суға

б.1 таб 10 л суға

в.2 таб 5 л суға

г.4 таб 5 л суға

д.1 таб 3 л суға
35..10л суға 0,5% жуғыш ерітіндіні дайындау үшін қанша грамм ұнтақ қажет:

а.5 гр


б.15гр

в.20гр


г.50гр

д.30 гр
36.Антропометрия бұл:

а.қан қысымын өлшеу

б.ЭКГ түсіру

в.функциональды морфологиялық өлшемі

г.дене қызуын өлшеу

д.дене кеудесін өлшеу

37.Науқас есінен танып, құсып болды, бұл кезде қалай көмек көрсету керек?

а.басын қайыру

б.бір жағына жатқызып ауыз бұырышына орамал немесе лоток қою

в.бас жағын көтеру

г.аяқ жағын көтеру

д.шалқасынан жатқызу
38.Есінен танған науқасқа қандай көмек көрсетеді

а.басын төмен жатқызу

б.таза ауаны келтіру

в.бас жағын жоғары көтеру

г.нашатыр спиртімен мақтаны иіскету

д.дене қызуын өлшеу


39.Естен тану пайда болады:

а.шошыған кезде

б.ауырсынулы тітіркенгенде

в.қанды көргенде

г.жабық бөлмеде болғанда

д.қан қысымы көтерілгенде


40.Температураны қанша уақыт өлшейді?

а.1-3 мин

б.3-6 мин

в.7-10 мин

г.10-13 мин

д.13-15 мин


41.Қабылдау бөлімшесінің құрылысы неден тұрады?

а. күту бөлімі

б.рентген

в.зертхана

г.дәретхана

д.барлығы дұрыс


42.Терапевт, хирург, гинеколог дәрігерімен науқастарды қараауға арналған кабинет қалай аталады?

а.процедуралық кабинет

б.кезекші мейірбикенің кабинеті

в.оңашалайтын бөлме

г.қарау кабинеті

д.дұрыс жауап жоқ

43.Кабылдау бөлімшесіндегі мейірбикенің міндеттері:

а.науқастарды қабылдау және тіркеу

б.амбулатория

в. Антропометрия

г.барлық жауабы дұрыс

д.дұрыс жауабы жоқ


44.Күту бөлімі бұл:

а.диагностикалық орталық

б.науқастарға және оларды әкелген адамдарға арналған

в.арнайы диспансерге

г.оңашалайтын бөлме

д.дұрыс жауап жоқ


45.дәрігерлік белгілеулер дәптері қайда болуы тиіс?

а.төмендегі жауаптардың барлығы дұрыс

б.стационардың әрбір бөлімшесінде

в.мейірбикеде

г.кезекші дәрігерде

д.қабылдау бөлімшесінде.


46.Медициналық құралдарды қанның қалдығын білу үшін қолданады:

а.фенлфталеин сынамасын

б.амидопирин,азопирам сынамасы

в.анальгин сынамасы

г.70% этил ерітіндісімен

д.сулковиг сынамасы


47. Медбикеге қойылатын талап:

а.тырнағы қысқа, халаты таза, шашы ұзын

б.тырнағы қысқа, халаты таза, аяқ киімі өкшесіз болуы керек

в.халаты таза, ұқыпты, сыртқы түрі жинақы болуы керек

г.кез келген процедураны істей білу керек

д.өз бетімен процедураны жүргізе білу керек


48.Қабылдау бөлімшесінің санитарлық-эпидемиологиялық тәртібі неше бағытта жүреді?

а14


б21

в.17


г.19

д.20


49.Санитарлық өндеуді кім белгілейді:

а. бөлімше аға мейірбикесі

б.кезекші мейірбике

в.кіші мейірбике

г.дәрігер

д.посттың мейірбикесі

50.Егер палатадағы науқас инфекция әкелсе онда науқасты:

а. науқастың төсек жабдықтарын ауыстыру

б.ұйықтату

в.ауруханадан шығару

г.жеке бөлмеге көшіру

д. жуындыру

1.Эталон жауаптары.

1.Б. 36.Г

2.Д. 37.А

3.В. 38.Б

4.Б. 39.В

5.Д. 40.А.

6.В. 41.Б

7.А. 42.В

8.А. 43.А

9.В. 44.Б

10.А. 45.Г

11.В. 46.Б

12.В 47.Б.

13.Г. 48.В

14.Г. 49.В

15.Г. 50.Д.

16.1.Б.

17.Б.


18.А.

19..Б.


20.А.

21.В.


22.А.

23.А.


24.В.

25.А.


26.Д

27.Б


28.А.

29..Б.


30..А.

31.Г


32.А

33.А


34..Г

35.Г

Ұсынылған әдебиеттер:

1.Муратбекова С.Қ. «Мейірбике ісі негіздері»

Кокшетау 2003ж.

2.Обуховец Т.П. «Основы сестринского дело» Ростов Н/Д: Феникс 2007г

3.Мухина С.А. Тарновская И.И. Практическое руководство к предмету «Основы сестринского дела» Москва 2008г.

4.Санитарные правила и нормы «Санитарно-эпидемиологические требования к качеству стерилизаций и дезинфекций изделий медицинского назначения» № 8.01.01.03. от 13.01.03 г Приказ № 96.

5.Приказ № 476 от 11.10.99. «об организаций инфекционного контроля за внутрибольничными инфекциями».

6.Садикова Н.Б. 1000 советов медсестре по уходу за больными. 1999г.

7. Фомина И.Г. «Общий уход за больными» М.Медицина 2000г.

8.Яромич И.В. «Сестринского дело» уч.пос. 5-е испр-М:ОНИКС 21 Век 2005-2007 уч пос.

9.Яромич И.В. «Сестринского дело » уч.п.Минск 2001г.

10.Сборник лекций по специальности «Сестринское дело» пробное издание сестринский уход за отдельными социальными группами больных сост.Н.Ф.Вац. А.Ж. Сабырханова, К.Ш. Каенова, И.И. Чистохина

Астана. Фомиант 2003г.

11.Муратбекова С.С. «Мейірбике ісі негіздері» оқулығы С.Е. Муратбекова

Кокшетау 2008ж.


Оқулықтағы қысқартылған сөздер тізімі.


ЕПҰ-Емдік профилактикалық ұжым

СЭТ-Санитарлық эпидемиологиялық тәртіп

МФ-Мейірбике философиясы

АҚ-Артериялық қысым

Мазмұны:



  • Мейірбике ісінің философиясы. 3-Кәсіптік этика мен деонтология. 11

  • ЕПҰ негізгі түрлері. 21

  • ЕПҰ-дағы санитарлық –эпидемиологиялық мәселелері. 28

  • Дезинфекция: түрлері, әдістері, қолданылатын заттар.......................32 Мейірбикенің жұмыс орнын жұмысқа дайындау. 37

  • Стерилизация: түрлері, әдістері, қолданылатын заттар. 42

  • Медициналық құралдарды тазарту кезеңдері. 46

  • Қабылдау бөлімшесінің құрылымы мен негізгі қызыметтері. 49

  • Науқасты қабылдау және тіркеу. 57

  • Медициналық құжаттарды жүргізу 61

  • Барлық тақырыптар бойынша тесттер 69

  • Эталон жауаптары 77

  • Ұсынылған әдебиеттер 78

  • Оқулықтағы қысқартылған сөздер тізімі. 79

28.05.2009 ж. басуға қол қойылды

Көлемі 5,1 есепті - баспа табағы

100 дана
ҚММУ-баспаханасында басып шығарылды

Қарағанды қаласы, Гоголь көшесі, 40
?


bas-mii-tamirlarini.html

bas-tartu-negizderi--.html

basa-daleumettk-tlemderge.html

basa-sndk-keramikali.html

basa-zhgtter-audarisip.html